Şebekenizde bulunan kireç su arıtma cihazınıza zarar verebilir. Bu içtiğiniz suyun geç arıtılması gibi sorunlara sebep olabilir. Burada devreye su yumuşatma cihazı giriyor. Su yumuşatma cihazı, su arıtma cihazınızı kirecin verebileceği zararlardan korur.
Su Yumuşatma Cihazı Ne İşe Yarar
Su yumuşatma cihazı adından da anlaşılacağı gibi sert suyu yumuşatarak hem su arıtma cihazı için hem de sağlığınız için büyük bir önem arz ediyor. Suyun içerisinde bulunan magnezyum ve kalsiyum iyonları suyun sertleşmesine sebep olur.
Yumuşatma cihazı, yumuşatma işlemini reçine tankında yapar. Suyun sertlik seviyesi genelde Fransız terimi kullanılır. Örneğin suyun seviyesi 0 ila 7 F arasında ise çok yumuşak. 7 ile 14 F arasında ise yumuşak. 14 ila 21 F arasında ise orta sert. 21 ila 32 F arasında ise oldukça sert. 32 ila 54 F ise çok sert sular olarak sınıflandırılır.
Su Yumuşatma Cihazı Nasıl Çalışır
Su yumuşatma cihazı bir filtre değildir, iyon değiştiricidir. Su yumuşatma cihazı 6 parçadan oluşur. Bunlardan ilki aktif karbon filtredir. Aktif karbon filtre suyun tadını ve kokusunu dengelemek amaçlı kullanılır. İkinci filtre ise reçine filtredir.
Reçine filtre suyu yumuşatmak için kullanılır. Suyun içerisine sodyum iyonunu vererek suda bulunan magnezyum ve kalsiyum iyonlarını tutar ve böylelikle su yumuşamış olur. Su yumuşatma işleminde kullanılan bir diğer madde ise tuzdur.
Tuz, su arıtılırken kullanılır. Bir diğer parça ise dozaj pompasıdır. Dozaj pompası Suyun içerisinde bulunan kimyasallar için kullanılır. Diğer parça ise kum filtresidir.
Kum filtresi, su arıtma cihazında bulunan sediment filtrenin görevinin aynısını yapar, suyun içerisinde bulunan toprak, kum ve benzeri maddelerin geçmesini engeller. Son olarak ultraviyole kullanılır. Ultraviyole suyun içerisinde gözle görülemeyen parçacıkları ışınla yok eder.
Su ilk olarak kum filtreden geçer, ardından reçine filtreye doğru yola çıkar. Reçine filtre suya sodyum atar ve suyun içerisinde bulunan magnezyum ve kalsiyum iyonlarını bünyesine doğru çeker ve yumuşatılmış suyun geçmesine izin verir.
Reçine filtrenin içerisinde magnezyum ve kalsiyum olduğu için üzerindeki iyonları boşaltması gerekir. Burada devreye valf devreye girer. Valf reçine filtrenin dolu olduğunu fark edince iyonların atılması için şebeke borularını kapatıp gider borularını açar.
Böylelikle reçine filtre iyonlardan arındırılmış olur. Reçine filtredir daha dolduğunda valf bunu fark eder ve yine reçine filtrenin üzerindeki iyonları temizler.