Günlük yaşantımızda pH aslında çok fazla karşımıza çıkan bir ibaredir. Kozmetik ürünlerinde içtiğimiz sularda aldığımız içecek ürünlerinde kan testlerinde bir çok yerde pH karşımıza çıkmaktadır. Peki pH nedir ? Power of Hydrogen olarak geçer ancak bizim dilimizde potansiyel hidrojen olarak kullanılmaktadır. Bu da pH olarak kısaltılmıştır. Bir sıvının asidik veya bazik olduğunu ifade eder. Tükettiğimiz suların içerisindeki pH seviyesi vücudumuzun sağlıklı çalışabilmesi için önemlidir. Kan dolaşımındaki pH seviyesi 7,4 civarındadır bu seviyede olan bir değişiklik rahatsızlıklara neden olabilir.
Suyun pH Seviyesi Kaç Olmalıdır ?
Seviyeleri göz önünde bulundurduğumuzda 7 nötr seviye 7 seviyenin altı asit özelliğinde, 7 seviyenin üzeri baz özelliğindedir. Ülkemizde içme suları 6.5 – 7.5 aralığındadır. Arıtma sularında 8.5 seviye üzerindeki sular alkali özelliği kazanmaktadır. Alkali sular mineral bakımından (potasyum magnezyum kalsiyum vb.) zengin sulardır. Kana daha hızlı karışmasından dolayı iç hastalıkların onarımında mide rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları gibi sorunların onarımında önemli rol oynamaktadır. Kana karışma hızından dolayı vücudumuzda bir detoks etkisi yaratmaktadır.
PH seviyesi suyun sertlik seviyesi demek değildir. Suyun pH seviyesi öncelikle tadını etkiler. Düşük seviyedeki suların tadında acılık meydana gelir. Yüksek seviyede daha tatlı bir su içersiniz. Bu acı ve tatlılık genellikle sertlikle karıştırılır.
Kaliteli bir suyun içimi yumuşaktır. Rengi berrak ve parlaktır. Mineral seviyesi yüksek olmalıdır. 4 ile 18 santigrat derece aralığında olmalıdır ve plastik şişe veya kap içerisinde bulunmamalıdır. Plastiklerin içerisindeki pet maddesinden dolayı ısı meydana geldiğinde suyun tadını bozacak ve suyunuzun içerisine plastik karışacaktır. Bu da bizim sağlığımızı olumsuz yönde etkileyecektir.